فهرست مطالب

مطالعات کمی در مدیریت - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1399)

نشریه مطالعات کمی در مدیریت
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلاسادات حسینی، مهدی بشکوه* صفحات 5-26

    لازمه هر کسب و کاری توجه به راه هایی است که موجب افزایش فروش و به تبع آن بالا بردن سوددهی بنگاه می شود. از آنجایی که بخشی از خریدهای فروشگاهی از سوی مشتریان بدون برنامه انجام می شود ، یافتن برخی از راهکارهایی که به افزایش چنین خریدهایی بینجامند، در این پژوهش بررسی شده اند. از اینرو تحقیق حاضر به بررسی عوامل شخصیتی ، فرهنگی و درون فروشگاهی تاثیرگذار بر خریدهای بی برنامه خریداران فروشگاهی شهر تهران می پردازد. هدف این تحقیق بررسی و شناسایی عوامل شخصیتی ، فرهنگی و درون فروشگاهی تاثیرگذار بر خریدهای بی برنامه خریداران فروشگاهی در شهر تهران می باشد.فرضیات این تحقیق به بررسی تاثیر «عوامل شخصیتی» همچون برونگرایی، سازگاری ، وجدان ، ثبات احساسات ، استقبال از تجربیات تازه ، «عوامل فرهنگی فرهنگی» همچون مادیگرایی ، جمع گرایی ، فردگرایی و «عوامل درون فروشگاهی» همچون پیشبرد فروش ، رفتار دوستانه کارکنان ، پخش موزیک در فروشگاه ، با تاثیر متغیر تعدیل گر کارت اعتباری بر عوامل درون فروشگاهی ، بر روی خریدهای بدون برنامه می پردازد. جامعه آماری این تحقیق مشتریان / خریداران فروشگاهی در شهر تهران می باشند ، بدین منظور 384 پرسشنامه میان مشتریان و خریداران فروشگاه های هایپر استار و مگامال جهت جمع آوری اطلاعات به روش نمونه گیری تصادفی توزیع و جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر تاثیر عوامل شخصیتی ، فرهنگی و درون فروشگاهی با تاثیر متغیر تعدیل گر کارت اعتباری بر عوامل درون فروشگاهی را بر روی خریدهای بدون برنامه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، توانایی مدیران، کارایی شرکت و عملکرد آتی
  • محمدشاکر اردکانی، احمدرضا زارعی صفحات 27-54

    رویکردهای مدیریت و تفکر استراتژیک، به مدیران کمک میکند تا در شرایط رقابتی به خوبی فرصتها را تشخیص داده و از آنها بهرهبرداری کنند و در نقطه مقابل با شناسایی و اجتناب از تهدیدات، تبعات منفی آن بر روی سازمان را به حداقل ممکن کاهش دهند. بقا و رشد در محیط رقابتی در گروی استراتژی اثر بخش سازمان است. هدف اصلی این پژوهش » بررسی تاثیر عوامل درون سازمانی و برون سازمانی بر تفکر استراتژیک و عملکرد شرکت پگاه تهران طی سه ماهه اول سال 1375 »بود. به طور کلی روش گردآوری اطالعات به روش کتابخانه ای و پیمایشی و روش آماری مورد استفاده در این پژوهش روش همبستگی و رگرسیون چندگانه است. نتایج توصیفی پژوهش نشان داد میزان عملکرد شرکت)سود، فروش و سهم بازار(در سطح بسیار پایینی برآورد شده است. فرهنگ سازمانی)نگرش مدیریت نسبت به ریسک، سیستم پاداش و حمایت مدیران ارشد(و ساختار سازمانی)رسمیت، تمرکزگرایی و تیمهای میان بخشی سازمانی(در حد متوسط و تفکر استراتژیک و تغییرات بازار نیز کمتر از حد متوسط برآورد شده است. میزان تغییرات تکنولوژی نیز باالتر از حد متوسط برآورد شده است. میزان قابلیتها و استعدادهای سازمانی)قابلیتهای فناوری و بازاریابی(در حد باالتر از متوسط میباشد .نتایج آزمون فرضیات پژوهش نشان داد فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و قابلیتها و استعدادهای سازمان، تغییرات بازار و تغییرات تکنولوژی بر تفکر استراتژیک تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین تفکر استراتژیک نیز تاثیر مستقیم و معناداری بر عملکرد شرکت دارد.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، فرهنگ سازمانی فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و عملکردشرکت
  • فرانک امیدیان*، محمدامین اجاقی، ندا اجاقی صفحات 55-77

    هدف اصلی این پژوهش "ارزیابی کارایی و رتبهبندی مدارس ابتدایی شهرستان دزفول با استفاده از تحلیل پوششی داده ها" بود. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع ارزشیابی میباشد که به روش مقطعی در سال 1373 صورت پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدارس ابتدایی شهرستان دزفول به تعداد 175 مدرسه ابتدایی بود. داده های پژوهشی با استفاده از چک لیست با در نظر گرفتن شاخص های ورودی شامل (تعداد کلاس ها، تعداد دانش آموزان، تعداد پرسنل، میانگین سابقه کار کارکنان، مجموع سالهای تحصیل معلمان مدرسه) و شاخص های خروجی شامل (امتیاز ارزیابی عملکرد مدارس ابتدایی دزفول و امتیاز درس های دوره ی ابتدایی شهرستان دزفول) جمع آوری شد. همچنین با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) و با برنامه EMS داده ها محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان می دهد که از 175 مدرسه ابتدایی با استفاده از مدل CCR(71) مدرسه کارا و (22) مدرسه ناکارا و در مدل NDRS(77) مدرسه کارا و(27)مدرسه ناکارا و در مدل BCC و NIRS(177)مدرسه کارا و (3) مدرسه ناکارا ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: کارایی، مدرسه ابتدایی و تحلیل پوششی داده ها
  • حبیب الله نخعی*، احمد احمدی، ابراهیم اصغری نیا صفحات 79-106

    بانکها مهمترین موسسات متمرکز و تخصصی پولی، اعتباری و سرمایه گذاری هستند. در بانکها مسیرها و خدمات متعددی به مشتریان جریان دارد که از آن جمله: افتتاح حسابهای مختلف، اعطای تسهیالت، ارایه چک حقیقی/حقوقی/رمزدار، حواله ها و ضمانتنامه ها، اوراق سفته، اوراق مشارکت، خدمات سهام و کارگزاری، پرداخت و دریافت وجه است. فعالیتها در بانکداری جدید دستخوش تغییراتی شده اند. بسیاری از فعالیتها منسوخ و کنار گذاشته شده اند و بسیاری نیز راه اندازی شده و گسترش پیدا کرده اند. بانکهادر شرایط رقابتی به دنبال افزایش عملکرد و بهره وری هستند، به طوریکه آنها را به بازنگری در فعالیتها و ارتقاء مسیرهای کاری لازم میسازد. در این تحقیق ارزش افزوده فعالیتهای بانکی مورد شناسایی و ارزیابی قرار گرفته است. ابتدا مطالعه میدانی جهت بررسی پیشینه تحقیقات انجام و سپس نتایج تجربی از عملکرد خدمات و فعالیتهای مختلف بانک از طریق اجرای پرسشنامه "سنجش میزان ارزش افزوده فعالیتهای محوری و غیرمحوری بانک رفاه کارگران" و مصاحبه با کارشناسان و مدیران بانکی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد بین فعالیتهای فاقد ارزش افزوده با فعالیت اعتباری و صندوق، فعالیت ساختاری و ستادی، فعالیت خدمات الکترونیک بانک رفاه کارگران استان خراسان جنوبی رابطه معناداری وجود دارد. اما بین فعالیتهای فاقد ارزش افزوده با فعالیت خدمات ارزش افزوده بانک رفاه کارگران استان خراسان جنوبی رابطه معناداری وجود ندارد. بررسی دلایل ضعف عدم تناسب بین هزینه های غیرعملیاتی مربوط به برخی از این فعالیتها و ارزش افزوده آنها در بانک رفاه کارگران مورد تحلیل قرار گرفته و پیشنهاداتی برای هر فعالیت در قالب پنج وضعیت حذف، محدود، حفظ، ترمیم و تکمیل آن فعالیت ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بانک، فعالیتهای فاقد ارزش افزوده، هزینه های غیرعملیاتی و تحلیل فعالیت
  • بهمن رسولی، سینا خردیار*، بهمن بنی مهد صفحات 107-133

    مشارکت عمومی- خصوصی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در سطح گسترده ای برای انجام پروژه ها مورد استفاده قرار گرفته است. در جمهوری اسلامی ایران طبق ماده 72 قانون الحاق (7) مصوب سال 1373 به کارگیری مشارکت عمومی- خصوصی در اجرای سیاست های اصل 11 قانون اساسی فراهم شده است. مشارکت عمومی– خصوصی، تخصیص مناسب منابع و ریسک بین طرفین مشارکت میباشد. ریسک نقش بنیادین در موفقیت قراردادهای بلندمدت در محیط دارای عدم تقارن اطلاعاتی دارد. تخصیص ریسکها باید به افراد و گروه ها بر اساس توانایی تحمل و مدیریت بهتر با کمترین هزینه انجام گیرد. در این پژوهش برای تخصیص ریسکها در مشارکت عمومی- خصوصی از پارامترهای تیوری نمایندگی(کنترل، اطلاعات و انگیزه) با استفاده از تکنیک دلفی استفاده شد. 12 ریسک شناسایی شده با ضریب اهمیت بالای 3 از طریق توزیع 32 پرسشنامه بین عوامل اجرایی مستقیم مرتبط در مشارکت عمومی- خصوصی به روش T.O.B مورد بررسی قرارگرفت. نتایج آزمون های ناپارامتریک نشان داد بین پارامترهای کنترل با اطلاعات و انگیزه و همچنین پارامترهای اطلاعات و انگیزه با تخصیص ریسک در مشارکت عمومی– خصوصی برای ارزش آفرینی در بستر اقتصاد مقاومتی در بخش آب و فاضلاب گیلان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، تکنیک دلفی، تخصیص ریسک و مشارکت عمومی- خصوصی
  • حسن حسن زاده* صفحات 135-166

    طبق پژوهشهای انجام شده، استفاده از رفتارهای کارآفرینانه در سازمانهای دولتی ایران چندان موفق نبوده و بهبود این شرایط نیازمند شکلدهی مجدد سیاستهای توسعه مدیریت منابع انسانی در کشور است. بر این مبنی در این مقاله، وضعیت موجود کارآفرینی در حوزه نظام مدیریت منابع انسانی در سازمانهای دولتی ایران بررسی گردید و با طراحی مدل ریاضی و مقایسه آن با وضعیت موجود کارآفرینی نظام مدیریت منابع انسانی در سازمانهای دولتی راهکاری مناسب در راستای قانون مدیریت خدمات کشوری ارایه شد. بنابراین برای بررسی نظام مدیریت منابع انسانی از مدل میرسپاسی استفاده گردیدد و با استفاده از نظر خبرگان و از طریق ضریب قابلیت اسکات، ابعاد نوآوری، پیش کنشی و انعطاف پذیری برای کارآفرینی سازمانی در سازمانهای دولتی ایران انتخاب شدند. جامعه ی آماری این پژوهش هیجده وزارتخانه فعال کشور جمهوری اسلامی ایران میباشد و واحد تجزیه و تحلیل این پژوهش مدیران و کارشناسان حوزهی مدیریت منابع انسانی وزارتخانه های کشور را تشکیل میدهند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس از هر طبقه یک وزارتخانه انتخاب شد و بعد از بررسی وضع موجود، کارآفرینی نظام مدیریت منابع انسانی و مقایسه آن با وضع مطلوب طراحی شد. بر مبنای مدل ریاضی در سازمانهای دولتی ایران، پیشنهادات کاربردی در راستای قانون مدیریت خدمات کشور ارایه گردید. امید میرود با تجدید نظر این قانون از طرف مجلس محترم شورای اسلامی، زمینه برای بروز کارآفرینی نظام مدیریت منابع انسانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: نظام مدیریت منابع انسانی، کارآفرینی سازمانی و سازمانهای دولتی ایران
  • یدالله عباس زاده سهرون صفحات 167-178

    در دنیای امروز شایسته سالاری مفهومی رایج و تا حدودی شناخته شده در ادبیات مدیریت است و اهمیت آن ایجاب میکند تا یک بار دیگر از ابعاد گوناگون مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. در این راستا، پژوهش حاضر، با هدف ارایه مدل ارتقاء نظام شایسته سالاری در سازمانهای دولتی به روش توصیفی - پیمایشی انجام شده است. همچنین، جهت تحلیل داده ها از روش لکسیکوگراف که از ابزارهای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه استفاده شده است که نتایج آن نشان میدهد در سازمانهایی که نوع استراتژی آنها رقابتی؛ نوع سبک رهبری آنها مشارکتی و نوع فرهنگ سازمانی آنها از نوع پاسخگوست، زمینه ایده آل تری برای ارتقاء نظام شایسته سالاری فراهم میباشد. همچنین سازمانهایی که مشارکت در فرآیند تدوین ارزشها و پذیرش شایسته سالاری در افکار عمومی را دیکته میکنند نظام شایسته سالاری را به شکل عالی ارتقاء می دهند.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی، تصمیم گیری بامعیارهای چندگانه و روش لکسیکوگراف
  • حسینعلی حیدری*، صادق فیض اللهی، سید سعید موسوی صفحات 179-198

    این پژوهش با هدف آزمودن الگویی از روابط هوش هیجانی و عملکرد شغلی کارکنان با میانجیگری مدیریت تعارض انجام شد. روش انجام پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی- معادلات ساختاری میباشد. نمونه این پژوهش شامل 155 نفر از کارکنان شرکت پالایش گاز ایلام بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای از میان 753 نفر پرسنل رسمی انتخاب شدند و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و معادلات ساختاری استفاده گردید. یافته های حاصل از برازش الگوی ساختاری نشان داد میان متغیرهای پژوهش، تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نقش میانجی مدیریت تعارض در مدل مفهومی پژوهش در ارتباط بین هوش هیجانی و عملکرد شغلی کارکنان، ارتباط غیرمستقیم مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مدیریت تعارض، عملکرد شغلی، شرکت پالایش گاز ایلام ومعادلات ساختاری